Добра реколта от череши с добив между 800 кг. и 1500 кг. от декар се очаква през тази година в Кюстендилско.

Към момента времето е благосклонно към земеделските стопани и няма измръзвания в черешовите градини. Като проблем се очертава реализацията на продукцията. Очаква се продажбите да бъдат основно за вътрешният пазар при цени от 0,80 лв. до 1,20 лв.

Според директорът на Института по земеделие Илияна Кришкова черешовите масиви в кюстендилско са се увеличили с повече от 150% за десетина години. През 2008 г. са били около 10 000 дка. докато в момента са към 25 000 дка.

"Добивите приблизително от декар започват от около 800 кг. до 1,5 тона, но при много добри години може да се стигне до 2 тона от дка. Аз очаквам около 1,5 тона от дка. да бъда добива от череши. Има проблем с опрашването при някои по-ранни сортове, които не са от значение за района, но хрущялките по принцип имат добро опрашване и очаквам добра реколта. За сега преработвателите гарантират , че ще изкупуват продукция, но ще видим. Очаквам да има търсене от други райони, тъй като доста производители от Пловдивско и Перник се обаждат и казват, че там има поражения и измръзвания и няма да имат реколта от череши. Задължително земеделските производители трябва да спазват препоръките на растителна защита и да следят бюлетина, за да може да извършат всички пръскания при черешата. След цъфтежното пръскане сега предстои да се направи и това за плодовата оса“ заяви Илияна Кришкова директор на Институт по земеделие Кюстендил.

Според черешопроизводители продукцията ще бъде насочена към вътрешният пазар, като за реализация в чужбина в момента е немислимо.

"За сега реколтата се очертава като средна, средно добра. Реализацията това вече е другият момент. За сега има търсене на черешите. Първоначалните данни са такива. Защото да кажем в страната в Северна България има голямо поражение, на някой места и в Южна. Ние се очертаваме като район с нормално плододаване за момента, така, че хората, които ще изкупуват череши, мисля, че ще се насочат към нашият регион. Тези които са се обаждали не търсят за пресна консумация. Почти всички търсят за компот, за преработка, бидони за ПУЛП и евентуално за сушене. За сега няма поражения от студове, но мен повече ме притесняват градушките, защото съм виждал предишни години градушка. Когато черешите почти станат готови началото на Юни, една силна градушка компрометира реколтата много. От градушка няма как да се спасиш." коментира земеделският производител Валери Йовев.

снимка: Кюстендил Инфо - новини от Кюстендил и региона

Не е ясно и как ще става наемането на сезонните работници заради коронавируса. 

Реализацията според мен ще е проблем, даже доста голям проблем, тъй като работната ръка е изключителен проблем. Тя си е проблем по принцип и сега при тази пандемия пък въобще нямаме представа как ще става извозването на хората, брането, дали ще се позволи толкова много хора да работят на едно място. Цената се надяваме да бъде поне като миналата година, но това ще го определят преработвателите, от тях зависи цената. За пресна консумация предполагам, че почти няма да има реализация, тъй като вероятността да има износ е малка. Тук местния пазар е страшно ограничен. В общи линии зависи от преработвателите. Рискът при нашата професия са градушките, валежите и напукване, това си е нормален, очакван риск. В нашият район не са чести тези явления, но няма гаранция“ коментира черешопроизводителя Любомир Димитров.

Въпреки очакваната добра реколта в региона, все още не е ясно какви количества ще изкупуват преработвателите, тъй като голяма част от кюстендилските череши до сега се изнасяха за Италия.