Областният кризисен щаб за борба с коронавируса отправя призив към жителите на област Кюстендил да прекарат идващите Великденски празници вкъщи, да не предприемат пътувания и събирания с гости.

„Молим ви да бъдете отговорни и да имате още малко търпение. Нека не излагаме на риск не само собственото си здраве, но и здравето на близките ни, защото едно наше действие може да донесе последици за много хора“, призова областният управител на Кюстендил Виктор Янев, който е и председател на щаба.

„Това, което постигнахме с въвеждането на мерките, със социалната изолация и с дисциплината, която проявихме, може да се обезсмисли, ако сега постъпим безотговорно. Нека да спазваме мерките сега, за да не платим по-късно висока цена. Процентът на общия брой заболели и на смъртните случаи от COVID-19, когато не засяга нас или наши близки, може да звучи просто като статистика. Ако обаче засегнатите сме ние или член на семейството ни – тогава вече се превръща в лична трагедия. Затова отново ви умоляваме: останете си вкъщи за Великден. Спазвайте задължителната социална дистанция. Ще имаме още много поводи за празнуване и семейни събирания, но сега не е този момент“, апелира Виктор Янев.

снимка: Областна администрация Кюсендил

Областният управител отново изказа благодарност към всички медицински лица, социални работници и служители на реда, които поемат особена тежест и риск сега, но въпреки това изпълняват съвестно и отдадено своите задължения. На всички жители на област Кюстендил Янев пожела светли и спокойни Великденски празници. „Бъдете здрави и се пазете!“, пожела още областният управител.

От Областния кризисен щаб за борба с коронавируса информират също, че към днешна дата 510 лица в област Кюстендил, завърнали се от чужбина, са под домашна карантина. Лицата се проверяват стриктно от органите на реда и, ако не спазват задължителната домашна изолация, ще бъдат санкционирани.