360 предпазни маски ушиха учителки от Професионалната гимназия по лека промишленост „Владимир Димитров- Майстора“ в Кюстендил.

Идеята за инициативата е съвместна с РУО-Кюстендил, а маските са предназначени за училища и детски градини в областта.

В инициативата по изработването на маските са се включили петима ма учители от училището. Маските се правят с материали предоставени от всяко едно училище и детска градина.

"Идеята дойде от един телефонен разговор с Мая Стойчева, началник на РУО- Кюстендил. След нейното позвъняване решихме да откликнем на молбата към нашето училище за изработването на предпазни маски“ разказа директора на ПГЛП "Владимир Димитрова - Майстора" Антонина Димитрова.

Три дни са били необходими на учителите за да изработят маските, които вече са предоставени на колегите им от училища и детски градини.

"Не изисква много време. Подход и спокойствие за извършването на работата.Искаме да защитим нас и околните около нас с тези маски. По принцип ги шием двупластови с джоб в който може да слагаме допълнително марла, допълнителен плат, за изолация при вдишване и издишване с маската“ обясни преподавателя Миглена Грозданова.

От управата на училището заявиха, че при желание на други училища и детски градини, също биха ушили маски, стига да им предоставят необходимите материали.