Доброволно тестване за Ковид - 19  може да бъде направено само в частна лаборатория, но в Кюстендил лабораториите нямат такава възможност. Държавата извършва тестове само на хора с проявени симптоми и то в определен времеви период след проява на симптомите.

В момента 123 човека са под карантина, а на 100 човека вече е изтекла.

"Надявам се че ше бъдат взети допълнителни мерки за хората, които имат и разхождат домашни любимци. Според нас 200 м. - 250 м. от мястото на което живеят са достатъчно добро разстояние като периметър, където да приключи тази разходка, а не това да бъде използвано за злоупотреби и повод за движение и допълнителни контакти и разбира се повод за недоволство на хората, които спазват карантината или по някакъв повод биха се чувствали застрашени от този контакт. Надявам се, че ще има указания от Национален кризисен щаб, ако не ще го поставим като задача на меснтия кризисен щаб да бъде преценено за да не се стига до конфликти." Заяви кметът Петър Паунов.

През уикенда Община Кюстендил е откликнала на 28 сигнала от хора, които са нуждаещи се или имат нужда от консултация. До няколко дни директорът на Български пощи Кюстендил трябва реши каква ще бъде организацията при изплащането на пенсии през идната седмица. Всички банкови клона ще бъдат предупредени за да няма струпване на хора при банкоматите.

"Южният вход от бившата Бърза помощ вече е вход само за медицински специалисти. Всички наши съграждани могат да посещават поликлиниката от северният вход /до аптеката/. Вратите ще бъдат отворени за да не се пипат с ръце." допълни Петър Паунов.

Екипите на Община Кюстендил са открили работещ кафе автомат, което е в нарушение на заповед на кмета. Договора на собственика с общината ще бъде прекратен.

"От утре екипите на полицията ще започнат да съставят актове за неспазване на правилата за посещаване на паркове и градинки. Наказателните постановления са по 5000 лв. на човек. Нежелано е това нещо да се случва, но и в момента виждаме хора да седят по пейките. Няма основание в момента да седим по пейките. Няма да демонтираме пейки. Разчитаме единствено на съвестта на всеки един от нас. Ако се стигне до демонтаж, обаче той ще е платен с цената на хората, които са платили тези наказателни постановления. Нека не плащаме със здравето и живота си заради безотговорно поведение. Всички знаят какви са указанията." Информира кметът за предстоящите санкции.

Община Кюстендил призова за отговорно поведение и спазване на указанията дадени от властите.