Областният управител на Кюстендил Виктор Янев свика Областния кризисен щаб за борба с коронавируса и кметовете на общините, с цел координация на действията между институциите по прилагане на противоепидемичните мерки. Все още няма констатиран случай на болен от COVID-19 на територията на област Кюстендил. Институциите спазват стриктно всички инструкции на Националния оперативен щаб и издадените заповеди на министри.

Областният управител Виктор Янев благодари на всички за отговорното отношение и усилията, които полагат 24-часово.

„Вярвам, че и хората го оценяват, затова ще бъдат дисциплинирани и съвестно ще спазват наложените мерки. Само с общи усилия, спокойствие и балансиран подход можем да излезем с най-малко щети от тази криза“, посочи Янев. Областният управител отправи благодарност и към всички, които работят на първа линия ежедневно.

По време на заседанието директорът на РЗИ – Кюстендил д-р Величков разясни на присъстващите спуснатите до момента заповеди от министъра на здравеопазването.

От РЗИ и контролните органи уточниха, че голяма част от усилията им са насочени към лицата, които са под карантина. Връчват се предписания на всички граждани, влезли на територията на област Кюстендил от рискови страни. Създаден е работещ механизъм – тези хора се проверяват стриктно от органите на реда, служители на РЗИ и РЗОК, и ако те не спазват задължителния карантинен срок, биват санкционирани. От РЗИ информираха, че до вчера са били връчени над 70 предписания. Предстои връчването на още, тъй като под карантина и задължителна изолация са приблизително около 250 души на територията на област Кюстендил. Тази бройка обаче се променя всекидневно.

фотограф: Ярослав Ставрев - Студио Видеограф

Гражданите също информират добросъвестно компетентните органи за неспазване на задължителния карантинен срок. „Голяма част от хората са стриктни и се следят взаимно, за да се спазват мерките. Въпреки извънредната ситуация, не бива да се толерира враждебност между хората“, посочиха представителите на институциите.

Коментирани бяха и личните предпазни средства, с които разполагат медицинските работници и институциите в областта. Стана ясно, че в рамките на днешния ден ще пристигнат 800 бр. защитни облекла, както и маски, освободени от Държавния резерв. Облеклата и маските са с висока защита и за многократна употреба. Те са предвидени за медицинските лица и здравните инспектори в областта, които са на първа линия и най-застрашени. За полицейските служители ще пристигнат отделно защитни облекла.

По време на срещата градоначалниците информираха, че на територията на общините вече има създадена добра организация службите и патронажите да осигуряват консумативи на нуждаещите се. На много места се обмисля кампания по набиране на доброволци, които да предоставят храна и лекарства на възрастни, самотни и болни хора.

Стана ясно още, че на входа и изхода на кв. „Изток“ в град Кюстендил ще има засилено полицейско присъствие. Органите на реда ще следят за спазването на ограниченията за струпване и движение на големи групи хора във връзка с противоепидемичните мерки, въведени в цялата страна.

Докладвано бе също, че голяма част от хоспитализираните в Общинската болница в Дупница вече са изписани, след като пробите са били отрицателни.