По повод 147-годишнината от обесването на Апостола, емблематичния образ на нацията, посял семето на свободата, превърнат приживе в легенда, след която тръгват най-достойните синове и дъщери на България, учениците от клуб „Млади възрожденци“ при Пето основно училище „Христо Ботев“ град Кюстендил, с ръководител Ирина Манова, участваха в общоградското поклонение на паметника на Дякона в града. Те поднесоха цветя и склониха глави пред честността, пред всеотдайността, пред саможертвата в името на свободата на България, пред подвига на великия българин.

снимка: 5 от ОУ "Христо Ботев" Кюстендил

Учениците участваха и в поклонението в село Соволяно, организирано от читалището, чийто патрон е Дяконът. Младите възрожденци рецитираха с плам едни от най-затрогващите стихове за Левски и припомниха неговите завети.  Обещаха да бъдат горди и достойни наследници на човека и радетеля за народно добруване и свобода – Васил Левски!

Деветнайсети февруари е велика и страшна дата за българския народ. На тази дата България се прощава с един от най-великите си синове – Васил Иванов Кунчев, останал в историята с паметното име Левски.