Най - тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“, по отношение на 47- годишния Георги С., привлечен като обвиняем за убийството на Х. С. в кв. „Герена“ на 10 Ноември в Кюстендил, взе Окръжен съд Кюстендил, под председателството на съдия Йоланда Цекова.

На този ранен етап от разследването са налице две от трите задължителни предпоставки за вземане на най- тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“, съгласно чл. 63, ал.1 от НПК. От събраните до момента доказателства, в достатъчна степен може да се направи обосновано предположение, за съпричастност на обвиняемия към престъпление по чл. 115 от НК, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок от 10- 20 години. Не са налице данни за укриване на обвиняемия, но от тежестта на престъплението и механизма на извършването му, може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият може да извърши друго престъпление, се казва в мотивите на съдия Цекова.

Адвокатът Емил Велинов категорично заяви, че 47 годишният мъж е с чисто съдебно минало, има постоянен адрес и не съществуват предпоставки да извърши друго престъпление или да се укрие. Освен това сам е потърсил съдействието на органите на реда и се е обадил в Спешен център.

„Категорични сме, че Георги се е защитавал, тъй като жертвата е извадил газов пистолет. Той е действал под състояние на самозащита и чувство за самосъхранение. С него са били още съпругата и синът му”, пледира адвокатът. „На моя подзащитен дори не е налагано и административно наказание. Той е семеен с две деца, като моля да се вземе предвид по делото, че след инцидента той сам е подал сигнал на тел. 112. Изчакал е да дойде линейка и полиция и не е направил опит да укрие веществени доказателства" обяви в съдебна зала адв. Емил Велинов.

Единствените думи пред съда на обвиняемия в убийство Георги бяха „Съжалявам за стореното, просто исках да се защитя. Надявам се да получа по–лека мярка”, коментира мъжът.

Определението подлежи на обжалване или протестиране пред Софийски апелативен съд в 3- дневен срок, считано от днес.

45-годишен мъж намери смъртта си в среднощен скандал