В Кюстендил доброволци на Българския червен кръст раздават донорски карти.

Картите са част от инициативите в рамките на Националната информационна кампания в подкрепа и донорството и трансплантацията „Да! За живот!“, в която БЧК е партньор на Министерството на здравеопазването. Кампанията е с продължителност от един месец.

Освен донорската карта доброволците от БЧК раздават и информационни брошури, в които се обяснява как човек може да стане донор след мозъчна смърт. За Кюстендилска област се предвижда кампанията да обхване общо 1500 човека.

"Всяка карта е индивидуална за всеки човек. Трябва да се попълни лично и да се носи в личните документи и по този начин удостоверява своето съгласие да бъде донор, а последната дума имат роднините заНяма правна стойност, но удостоверява съгласието на всеки човек да бъде донор след своята смърт. Последната дума обаче имат роднините!“ разяснява експерта БЧК Радмила Иванова.

"Донорството е едно прекрасно нещо и според мен, а и като ни обучаваха ни казваха, че след нашата смърт част от нас може да живее в друг човек и така един вид да продължи живота си“

 

снимка: Кюстендил Инфо


Кюстендилци са позитивно настроени към донорството и бяха доволни, че могат да се сдобият с тези карти.
"Ами мисля, че е много полезно нещо и всички хора да направят тези карти и да станат донори. Защото е много важно, някой млади хора чакат органи и това е една надежда за тях“ изразява мнението си Илка Станкова.

"Много съм щастлива, че детето ми ги даде тук, иначе щях да ходя при личната лекарка, за да я питам от къде мога да се сдобия с такава карта, даже и за мъжа ми съм взела“ обяснява Цветанка Мазнева.

Донорската карта ще бъде раздавана във всички 27 областни града. Целта e да има повече информираност на обществото относно същността и значението на  донорството.