Кмета Петър Паунов, кметове на кметства и 37 общински съветници тържествено положиха клетва на първото заседание на Общински съвет Кюстендил!

Победителите в местните избори обявиха, че в работата си през следващите четири години ще се ръководят и ще спазват Конституцията и законите на България. Клетвените листове връчи председателят на Общинската избирателна комисия Венцеслав Механджийски.

Областният управител Виктор Янев поздрави присъстващите.

"Само човек, който е изпитал и преминал през изпитанията да защитава интересите на община Кюстендил знае какво означават думите  "Във всичките си действия да се ръководя от интересите на гражданите на община Кюстендил и да работя за тяхното благоденствие! През изтеклата кампания бяхте много различни, много различни неща се чуваха от вас. Деляхте се на "Аз“ и на "Ти“, на "Тези" и "Онези“ до сега. От този момент нататък вие трябва да бъдете едно - “НИЕ“, Общински съвет Кюстендил, защото, това което ви обединява е много важно! Това е отговорността към хората и община Кюстендил“. С тези думи Областния управител Виктор Янев се обърна към новоизбраните общински съветници на първото им заседание.

 

По традиция първото заседание на Общински съвет Кюстендил с мандат 2019 – 2023 година бе ръководено от най-възрастния общински съветник Невенка Панчева от БСП. Избраничката започва втория си мандат, тя е на 65 години и е дългогодишен служител в кметската администрация в ресора земеделие.

Най-голямата дясна Коалиция на кмета Петър Паунов ще бъде представлявана от 19 избраници, толкова колкото и в миналия мандат. Това са Георги Петров, Иван Андонов, Валери Йовев, Йордан Ангелков, Асен Динчев, Михаела Крумова, Красимир Петров, Росен Димитров, Румен Гогов, Иван Коларов, Мая Станойкова, Владислав Паунов, Реонита Йорданова, Йордан Петров, Спиридон Лещански, Анелия Любенова, Чавдар Ненов, Георги Джоглев и Маргарита Исталианова.

Втората по мандати е групата на общинските съветници от БСП, които бележат ръст в доверието на избирателите с един съветник. Така те ще бъдат представлявани от 9 души. Това са първите 9 в лисата -  Росен Димитров, Атанас Гергинов, д-р Лилия Чингарска, Йордан Тодоров, Невена Панчева, Лилия Евтимова-Алексиева, Бойко Клечков, Елена Йовева и Христо Цуцумански. През 2019 -2023 година втори мандат ще бъде на Атанас Гергинов и Невенка Панчева.

Третата по големина група е гражданската листа на Партия на зелените. В Общински съвет Кюстендил 2019 - 2023 те ще бъдат петима - Огнян Атанасов, Димитър Велинов, Константин Дингозов, Любомир Терзийски и Андрей Димитров., в сравнение с предходния мандат, когато партията се представляваше от трима души.

В минипарламента ще се запишат и Глас народен с Кирил Станчев и Камелия Борисова, както и 2 общински съветници ще имат и местна коалиция „Движение заедно за промяна”. Това са Владислав Харалампиев и Младен Ризов.


По време на тържествената сесия, единствената точка в дневния ред на новия Общински съвет бе избора на председател. Предложени бяха две кандидатури - Михаела Крумова и Младен Ризов. След две тайни гласувания никой от кандидатите не успя да спечели необходимия брой гласове, а избора на председател остава за следващото заседание на Общински съвет Кюстендил, което ще се състой на 18 Ноември 2019 година.