Децата да бъдат с предимство пред останалите пациенти при преглед от личен лекар предлага общинският съветник инж. Огнян Атанасов. Обосновава предложението си с това, че често когато пред лекарските кабинети има деца, а лекарите искат да ги приемат с приоритет възникват скандали между възрастни пациенти и родители. Според инж. Атанасов е необходимо кмета на Община Кюстендил г-н Петър Паунов да издаде изрична заповед относно преглеждането на деца с предимство.

"Докторите имат практиката да повикват децата с предимство, но много често има по-конфликтни възрастни хора, които не могат да чакат или не желаят, не възприемат този подход и се карат и с доктори, с медицински сестри, карат се с родители и се получава една конфузна ситуация за всички. За това предлагам да се намери способ Община Кюстнедил в лицето на кмета да се издаде заповед, ако трябва да се проведе среща и с Българиския лекарски съюз, с която заповед тъй като детското отделение е само на първия етаж да се урегулира, че когато има деца те са с предимство и влизат преди другите, ако няма възрастен със спешен случай." обясни идеята си инж. Огнян Атанасов.

Пациенти и лекари са склони да подкрепят идеята, но все пак ако има спешен случай той да е с приоритет.

"Би трябвало особено ако децата са по-мънички, а и сега в това студено време да се преглеждат с предимство. От друга страна пък ако има някой спешен случай трябва да му се обърне внимание първо на него, дори и да е по-възрастен човека." коментира идеята Даниела Данаилова майка на малко дете.

"Има скандали, случват се често. Хората са изнервени от трудния живот и често се случват дразги" обяснява възрастната Малинка Василева завела внучето си на преглед при личния лекар.

"По принцип приветствам това предложение. Мисля, че има смисъл да се даде предимство на децата. Предполагам, че ще е необходимо време да се свикне с това, защото в практиката си наблюдавам, че хората са много нетолерантни и много често се получават спорове пред вратите на кабинета за това кой кога да бъде прегледан." споделя д-р Елена Русимова.

Доктор Пламен Симеонов, който в продължение на три мандата беше председател на Български лекарски съюз - Кюстендил е на мнение, че с предимство трябва да са работещите хора, защото трябва да се оцени здравословното състояние и да се прецени дали този човек може да отиде на работа или не. "Относно спешността, всеки пациент е спешен докато не го прегледа доктор и се прецени в какво здравословно състояние е." допълва д-р Пламен Симеонов.

 

Припомняме че част от предложенията на инж. Огнян Атанасов са минералната вода да достига до места за настаняване с водоноски, да се изгради стая за повиване на бебета /осъществено/, да се постави легнал полицай и сферично огледало на кръстовището между улиците Даскал Дамаскин и Цар Симеон /осъществено/, да се изгради индустриална зона и др.