В началото на учебната година Община Кюстендил и училищата са изправени пред дебата дали учениците да имат възможността да се хранят в училище. Това ще бъде възможно да се случва, както до сега, но при нова цена от 3,90 лв. на ден. Според кметът Паунов, ако родителите са съгласни с цената, която трябва да доплащат, децата отново ще имат възможност да обядват в училище.

Всяко училище решава само дали да ползва услугите на общинското предприятие "Ученическо хранене" или да ползва друг доставчик за услугата.

"Знаете, че настъпи промяна и промяната доведе до това, че благодарение на ценовия шок, който се преживя в момента сме изправени пред това. Вероятно много тежко решение ще бъде за всяко семейство, но призовавам родителите активно да се включат в анкетите, които се провеждат по време на родителските срещи. Всеки да даде своето мнение дали да им хранене за децата, като купона трябва да стане 3,90 лв. за всеки един ден." коментира кметът Паунов.

До момента за обяда на един ученик училищата са осигурявали 0,50 лв., 0,88 лв. са плащани по програмата за училищен плод, Община Кюстендил е плащала между 2,50 лв. и 3,30 лв. а родителите 1,60 лв.

"Увеличен е ресурсът, който трябва да дава училището, тези  0.88 лв.за плода също сме готови да бъдат пренасочени, изработихме формула, но разликата от 3.90 лв. трябва да бъде поета от родителите и очакваме вашето мнение, за да знаем, дали да инициираме промяна в наредбата или всеки ще предпочете детето му да се храни самостоятелно”, заяви още Паунов.

 До началото на учебната година ще стане ясно дали ще продължи изхранването в училищата или ще бъде преустановено.