За пореден пъти жители на Кюстендил се събраха в брезовата горичка пред Художествената галерия "Владимир Димитров - Майстора", където в момента започна реконструкция по проект на Община Кюстендил за благоустрояване на градската среда. Инициативата гражданите да кажат своето мнение бе на неформалния координатор на неформалната инициатива "Спаси Кюстендил" Ивайло Атанасов. "На места тук в тази брезова горичка вече има съборени поне десетина дръвчета от багера. Според мен те са видимо здрави и дори техниката се затруднява да събори. Това е в абсолютно нарушение на проекта и на проектната документация. По нея се предвиждаше да бъдат отстранени изсъхнали дървета. Целта е да се подобри гледката от новата сграда построена от общината", коментира Ивайло Атанасов.

Строителните работи засягат растителност в една част на парка и то по особено груб начин. В друга част местят дървета, за да направят паркинг. "В рамките на 20 метра има три паркинга. Получава се така, че ще се премахнат зелени площи, за да се направи паркинг. Това само по себе си е проблем. Няма град в България, който да е решил въпроса с паркирането", допълни Ивайло Атанасов. По думите му проблемите с паркоместата се решават като се намали зависимостта от автомобилите. Той посочи, че това може да стане с градски транспорт и много велоалеи. "По същата програма, по която в момента община Кюстендил изпълнява проекта си, в Община Дупница се работи за интегриран градски транспорт за 6 млн. лева, а кюстендилския е за 4,5 млн. лева. Именно и тук е разковничето, въпреки всички наши призиви от месеци, общината отказва макар и минимално да промени този проект, да запази каменните настилки, които са вечни и да запази тези 40-годишни дървета, на които кюстендилци се радват и са свикнали с тях. Общината отказва да го промени, защото дейностите по проекта намаляват и съответно и цената и някакви пари не отиват където им е мястото, най-вероятно", заяви Атанасов. Той зададе и съответните въпроси, по които вече са отправили и тяхното питане. Защо този проект няма извършена оценка за въздействие на околната среда? По Закон се изисква такава оценка, ако се засегнат повече от 20 дървета, а тук са повече от 100. Защо не са извършени археологически проучвания, тъй като районът попада в археологическия резерват "Велбъжд", това е защитена зона, каза Ивайло Атанасов. "Надявам се Министерство на културата и МРРБ да ни отговарят тези въпроси", допълни координаторът. Той припомни, че и националният омбудсман е изпратил сигнали до МРРБ.

От своя страна Любомир Иванов заяви, че иска да работи в посока опазване на природното наследство на Кюстендил. "След този парк ще дойде другия проблем с лесопарк "Хисарлъка", където вече има установен върхов корояд", допълни Иванов.

Севделин Атанасов заяви, че групата "Спаси Кюстендил" не твърди, че има нарушения по проекта. "Никой човек обаче не си оправя първо двора, а след това къщата. Ето я Художествената галерия не знам колко са инвестирани в нея, но тя е емблемата на града и трябва да се намерят пари първо да се оправи", предлага още той. Севделин Атанасов припомни един забравен факт от преди десетилетия при блъскане на читалището по време на комунизма. "Тогава 250 души се подписаха под една подписка против първия секретар на ОК на БКП, а сега кюстендилци се скриха. Нашата подписка я подкрепиха много малко хора, Паунов организира контра подписка, там се събраха повече подписи, защото се включи и администрацията. Кюстендилци се скриха и аз съм разочарован от гражданите и от интелигенцията, която живее тук", добави още.

"Знаем, че нищо няма да се промени, но...", каза Атанасов

От "Спаси Кюстендил" признаха, че действително по проекта е имало обществено обсъждане, но според тях това е било формално.