Високите температури станаха причина ръководствата на строителните фирми в Кюстендил да променят работното време.

Работниците по строителните площадки вече започват работа от 6 часа сутринта и приключват до 14 часа сутринта.

„При работа на открито работодателят е длъжен да се съобразява с подадените червени и жълти кодове за опасни метеорологични условия и да осигури подходяща организация на работния процес, включително места за почивка“, коментира директорът на Инспекцията по труда инж. Валентин Златински.

От ведомството уточняват, че дружествата нямат ангажимент да уведомяват институцията за промяна на работния график. Достатъчно е само да се спазва Наредбата за микроклимата на работното място, утвърдена още през 2014 година. Тя предвижда осигуряване на климатизирани помещения през лятото, минерална вода и повече почивки.

„Това е много по-удобно, затова въведохме този график. Иначе след 14 часа температурите са непосилни. Предвидили сме и удължение на почивките“, коментира технически ръководител на обект край река Банщица.

Голяма част от работниците останаха доволни от новото си работно време, тъй като по този начин ще се избегнат големите горещини, за които предупредиха от Националния институт по метеорология и хидрология. До преди две години и самата общинска администрация в Кюстендил през лятото преминаваше на така наречения режим на „гръцкото работно време“.