Общото събрание на кредиторите на обявената в несъстоятелност пътно-строителна фирма "Виа Апиа" определи оценители, които да изчислят стойността на недвижимите имоти на дружеството. След това предстоят търгове за продажба на административната сграда в Община Невестино, както и прилежащи терени.

Работниците остават на опашката  в списъка на кредиторите, съобщи ликвидаторът Албена Ванчева. "Имаме дългогодишен стаж във фирмата. Работихме заедно със съпругата и общо имаме да получаваме 22 000 лева. Заведохме и дела", споделя Димитър Стоянов.

Работниците от "Виа Апиа" се събраха на мълчалив протест пред сградата на Окръжен съд - Кюстендил преди началото на общото събрание, свикано от съдия Красимир Бамбов. Вече 7 години 230 души чакат, за да получат парите си като дължими възнаграждения по трудови договори. Парите са в размер между 7 000 и 10 000 лева. Голяма част от работниците вече са пенсионери.

"Осъдих фирмата, но така си и остана. Чакаме. Миналата година се видях с шефа, Светльо, Светлин Христов се казва, и  той ми отговори - Вие не разбрахте ли, че пари няма да вземете", добавя друг работник Васил Ангелов.

Бившите работници на "Виа Апиа" заведоха граждански дела, по които има и положителни становища на съда в Кюстендил. Парите обаче остават не изплатени заради многобройните задължения на дружеството. Според търговския закон на първо място в списъка на кредиторите се явява държавата в лицето на Националната агенция по приходите.