Вчера дупнишки полицаи са задържали 19-годишен младеж за притежание на наркотично вещество, при направения му личен обиск у него е открита опаковка канабис, видът на наркотика е установен с полеви наркотест. По случая е образувано бързо полицейско производство в РУ Дупница, уведомен е дежурен прокурор.

Вчера призори е постъпил сигнал в РУ Бобов дол, че в спално помещение на затвора в града е открит починал53-годишен, изтърпяващ наказание. Дежурна следствено-оперативна група е извършила оглед на място, трупът е закаран за аутопсия в кюстендилската болница. При първоначалния оглед следи от насилие не са установени.Досъдебно производство е образувано по случая, уведомена е прокуратурата.

На 1 септември в РУ Кюстендил е задържана с полицейска заповед 46-годишна кюстендилка  за измама. Тя въвела в заблуждение свой познат, че ще полага грижи за тежко болен, който е настанен в кюстендилската болница. Заявителят й е платил 3000 лв. за времето от средата на август, на 1 септември поискала още 3 000 лв . Заявителят на  измамата съобщил в полицията, че има доказателства,  че 46-годишната жена не е извършила обгрижването, за което е наета, и иска съдействие от полицията.  При предприетите действия криминалистите установили, че деянието, заявено в сигнала, е достоверно. Досъдебно производство е образувано по случая, уведомена е прокуратурата. Последвало е задържане до 72 ч с постановление на прокурор, а вчера  КРС е постановил постоянна мярка „задържане“ за 46-годишната, работата по случая продължава.

На 2 септември  следобед лек автомобил „Мерцедес“ е причинил ПТП в района между селата Нов чифлик и Багренци, водачът е шофирал рисково и не се е подчинил на подадените полицейски сигнали за спиране и проверка по пътя от Банско по ГП Е 79, навлязъл е на територията на Кюстендилска област и е поел в посока Кюстендил. Служителите от оперативните дежурни на ОДМВР – Благоевград,и ОДМВР –Кюстендил, са били в непрестанна връзка, оперативният дежурен  на ОДМВР – Кюстендил, разпорежда изграждането  на контролно-пропускателни пунктове,  водачът продължава да не се подчинява на подаваните сигнали от полицейските служители и продължава  рисково да шофира, преминава през заграждения и шипове с твърде висока скорост, удря служебен автомобил  „Опел Астра“,  после  се удря в крайпътно дърво. 41-годишният водач е изведен от автомобила, задържан е, направени са му тестове за употреба на алкохол и наркотици – отрицателни са. Двамата  полицаи са прегледани в кюстендилската болница – единият е със счупен пръст на единия крак и изкълчено рамо, другият е със  счупен пръст на дясната ръка, започнато е досъдебно производство по случая, задържаният е в ареста с прокурорско постановление за задържане до 72 часа, работата продължава под надзора на РП Кюстендил.

11 пожара са гасили екипи на РСПБЗН в областта в края на миналата седмица – 1 от тях е нанесъл щети. На 2 септември техническа неизправност е причинила запалване в товарен автомобил на АМ „Струма“ в района на Дупница. Влекачът е унищожен, ремаркето с товара/дини/ е спасено. Пожарът е потушен от 2 екипа на РСПБЗН – Дупница,  пламъци от горящия камион са запалили сухи треви и храсти и пожарът се е развил върху площ от 300 дка.  Гасили са 5 противопожарни екита, спасени от опожаряване са 20 дка лозови насаждения. Няма пострадали хора.