В края на миналата седмица на територията на Кюстендилска област са заявени 3 повреждания на чужда собственост – повредени са л.а. „Ауди“, л.а. „Мазда“ и л.а. „Рено“ в с. Яхиново. Счупени са стъклата на автомобилите, повредени са капаци. При предприетите издирвателни действия служители от РУ Дупница са установили, че пораженията са нанесени  с копач, извършителят е 66-годишен местен жител. Задържан е с полицейска заповед в ареста на РУ Дупница. Образувани са досъдебни производства, уведомена е прокуратурата.

2 бързи полицейски производства са образувани в РУ Дупница за престъпления, свързани с наркотици. При проверка на л.а. „Ауди“, управляван от 37-годишна дупничанка служителите установили, че управлява след употреба на наркотично вещество. Тестът е направен с техническо средство. По време на проверката у 36-годишната пътничка са открити 30 грама амфетамин и 6 грама канабис, видът на веществата е установен с полеви наркотест. Двете жени са задържани с полицейска заповед в ареста на РУ Дупница, проверката е извършена на ГП Е 79. Уведомена е прокуратурата.

33-годишен кюстендилец е задържан в края на миналата седмица от служители на Полицейския участък „Изток“  за притежание на наркотично вещество. От него е иззета опаковка хероин, видът на наркотика е установен с полеви наркотест. По случая е образувано досъдебно производство в РУ Кюстендил, уведомена е прокуратурата.

Двама извършители на кражба на 80 кг желязо  от частен имот в  града са установили кюстендилски полицаи в края на миналата седмица. Откраднатото желязо е иззето от тях, работата по случая продължава РУ Кюстендил, единият от мъжете е на 20, а другият на 21 г.

Извършител на кражба на 2 хамута от частен имот в Кюстендил е установен от местни полицаи в края на миналата седмица. Работата по случая продължава, извършителят е 24-годишен, уведомена е прокуратурата.

Обявен за издирване 30-годишен мъж са установили кюстендилски полицаи в края наминалата седмица, предаден е на здравно заведение. Мъжът е бил настанен за принудително лечение в здравно заведение в гр. Кърджали, откъдето е избягал. 

В края на миналата седмица71-годишен водач на л.а. „Мерцедес“ е блъснал на пешеходна пътека  на ул. „Цар Освободител“ в Кюстендил 2 пешеходки/76-годишни/. На пострадалите е оказана медицинска помощ в местната болница, едната е със счупен крак. Тестът на водача за употреба на алкохол и наркотици е отрицателен. По случая е образувано досъдебно производство, уведомена е прокуратурата.

8 произшествия са обслужили екипи на РСПБЗН в края на миналата седмица в областта. 2 пожара са нанесли щети – изгорели са 8 кв. м дървено дюшеме на фургон в местността „Кандилото“ на Кюстендил, пожарът е причинен поради небрежност, няма пострадали хора, спасен е фургонът.

Пожарът в овощна градина в местността „Модро поле“ край Кюстендил е причинен поради късо съединение от далекопровод/поради силния вятър/, унищожени са 4 дка овошки и система за капково напояване, спасени са 12 дка овощна градина. 

Резултати от СПО по линия на РОУДПОЛ 

Операцията се проведе от 6 до 12 март на територията на страната. На територията на Кюстендилска област пътните полицаи са проверили 1842 МПС, установените нарушения са 96. Санкционирани са 70 водачи за неползване на обезопасителни колани, 20 пътници на предни седалки и 6 – пътуващи на задни седалки.  Установени са и трима водачи, управлявали след употреба на алкохол, 1 – след употреба на наркотично вещество.