На тържествена церемония в залата на Общински съвет Кюстендил кметът инж. Огнян Атанасов награди отбора на ПМГ "Проф. Емануил Иванов", който се класира на първо място в България на Ученическите игри във възрастова група 5-7 клас.

Инж. Атанасов връчи почетен плакет за високи постижения в областта на физическото възпитание и спорта, репродукции на картини на Владимир Димитров- Майстора и цветя на шампионките и техният треньор.

„Първо искам да Ви поздравя, защото това наистина е историческо събитие за нашата община. Над 20 години нямаме отбор, който да е станал шампион в Ученическите игри и да представя Кюстендил и България на Световно първенство. Аз като кмет на Община Кюстендил съм изключително горд с това, което правите и прославяте нашата община, сигурен съм, че и на Световното първенство в Белград ще защитавате герба на Община Кюстендил и ще развеете с гордост българското знаме на финала. Пожелавам Ви успех, вярвам че ще се справите и съм убеден, че следващата ни среща ще е със световната титла. Успех, пазете се от спортни травми, Господ да Ви закриля и ние сме с Вас. Благодарим Ви момичета, че прославяте Кюстендил: Кристина Цекова, Божидара Стоянова, Габриела Борисова, Димитрия Базовичка, Адел Каменова, Мария Панова, Дария Радославова, Таня Янкова, Божидара Абаджиева, Божидара Григорова, Рая Пенева и Кристина Цекова." С тези думи инж. Атанасов се обърна към шампионките от ПМГ и техният учител и треньор. 

От своя страна треньорът на отбора Кристина Цекова връчи Благодарствено писмо и златен медал на инж. Атанасов и благодари за подкрепата на Община Кюстендил.

 „Изказваме нашата благодарност и искрена признателност от името на ПМГ “Проф. Емануил Иванов“ и Волейболен клуб „Велбъжд- Олимпия“ за подкрепата, с която дадохте възможност отборът на ПМГ да представи достойно училището и град Кюстендил на ученическите игри по волейбол. Благодарим Ви, че бяхте съпричастен и ни оказахте съдействие в такъв важен за нас момент“, се казва в благодарственото писмо.

Отборът на момичетата записа историческа победа и покори първото място в България. Повече от 20 години училище от Кюстендил не е било на първо място в България.

Финалите на държавни ученически игри по волейбол 5-7 клас момичета се играха от 4 юни до 8 юни. ПМГ "Проф. Емануил Иванов" се класира на второ място в груповата фаза с една загуба от Димитровград. На полуфинала категорично надигра отбора на град Царево и на финала в тежък двубой надигра отново Димитровград. 

Те ще представят България на Световни ученически игри 2025 година през месец април в Белград, Сърбия.