Кампанията има за цел да почете паметта на жертвите на ХИВ/СПИН и да насочи вниманието към този обществен проблем, като повиши обществената информираност за ХИВ и да отбележи, че превенцията, лечението, грижите и услугите за подкрепа на лицата с ХИВ са достъпни за всички, които се нуждаят от тях. Също така отбелязването на деня предоставя възможност за оспорване на стигмата и насърчаване на диалога в общността, като същевременно подчертава необходимостта от запазване на напредъка, постигнат в спирането на епидемията и от постигане на по-голям напредък в бъдеще.

 За отбелязване на Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН, РЗИ-Кюстендил в партньорство с БМЧК гр. Кюстендил, община Кюстендил, ЕГ „д-р Петър Берон“, ПМГ “Проф. Емануил Иванов“ и ПГИМ „Йордан Захариев“ – организира вечерно бдение със свещи на 19 май (неделя) от 20.00 ч. до 21.00 ч. в гр. Кюстендил на площад „Велбъжд“ пред Арката.

Гражданите, желаещи да изразят съпричастността си към засегнатите от болестта и към проблема ХИВ/СПИН, могат да се включат във вечерното бдение на 19 май или да запалят свещ на прозореца на домовете си в 21.00 ч. като знак на почит към жертвите на СПИН и подкрепа на близките им.

За участниците в мероприятието са осигурени информационни материали и чаени свещи.