Събитието ще се състои на 14 март, 2024г. в ДТ „Кюстендил“ (голяма сцена) от 19:00часа.

Спектакълът е създаден по повод юбилейната 300-годишнина от рождението на Паисий Хилендарски, тържествено отбелязана през отминалата 2022 година и към момента е видян от зрителите в повечето градове в страната. Постановката е единствена по рода си. В последните 80 години творба в памет на Паисий не е поставяна на родната сцена.

Ще прозвучат родолюбивите послания на Хилендарския монах, събрани в неговия епохален труд "История славянобългарска", поставил началото на Българското възраждане. Те ще бъдат поднесени на зрителите от неподражаемия Димитър Селенски - актьор с харизматично присъствие и изключително подходящ за образа на Отец Паисий.

Спектакълът "ПАИСИЙ" представя знакови събития от историята на българите, последвали появата на най-българската книга. Зрителите ще съпреживеят героичните моменти от нашето минало, вълнуващо пресъздадени от невероятните танцьори на ансамбъл "БЪЛГАРЕ". "ПАИСИЙ" е разказ за събуждането на гордостта и достойнството на народа ни, на българския дух и възвърнатата българска чест, която държи гръбнака ни изправен.

Специален за репертоара на "БЪЛГАРЕ" е участието на най-младия солист в историята на ансамбъла - 8-годишния Андрей Михайлов от Сливен, който с много жар и артистичност вече втора година печели овациите на публиката. Организатор на събитието: Фест Продакшън ЕООД Вече 21 години Национален фолклорен ансамбъл "Българе" ярко присъства като една от културните визитки на страната ни с над 3 650 свои изяви у нас и по света.

В репертоара на НФА „Българе” има спектакли, които стоят като ярки знаци в обърканото ни време, което повече от всякога се нуждае от силни духовни компаси. Усилията на творческия екип, създал спектаклите, са насочени към пробуждане на националното съзнание на българина. Провокирайки зрителя, като го приобщи към събитието, му дава възможност да участва в процеса на създаване на история.

Билети на касата на Драматичния театър в Кюстендил както и на касите на EASYPAY и онлайн на EPAYGO.BG.