Голяма група от Украйна – преподаватели, ученици, студенти и родители, ще пристигнат в гр. Кюстендил за да вземат участие в XXVI Международен конкурс за класическа китара, който ще се проведе от 6 до 8 април в читалище „Братство 1869“.

Четирима от тях са включени в международното жури на конкурса - доц. д-р Елена Хорошавина,  доц. Валентина Кириченко, д-р Иван Косинец,  Катерина Ворохобина – преподаватели в Музикалната академия в гр. Одеса, а ученици и студенти ще се включат в конкурсната програма. На 7 и 8 април рецитали ще изнесат „Трио Одеса“ – Елена Хорошавина – китара, Валентина Кириченко – домра, Юлия Олексий – пиано,  както и дуета Иван Косинец и Владислав Тарасюк. 

Въпреки изключително тежките условия в Украйна, породени от войната, те направиха всичко възможно за да успеят да дойдат и да се включат в този музикален форум, който ежегодно дава поле за изява на китаристи и музиканти от различни страни.

Престоят на групата в гр. Кюстендил от 5 до 9 април е подсигурен от Община Кюстендил и Областна администрация – Кюстендил.