Работещите в МБАЛ „Д-р Никола Василиев“ – Кюстендил се включват в националните протести. В 12 часа на обяд те се събраха в двора на болницата, за да кажат исканията си.

„Поводът за днешната среща са протестите, които вървят в страната и по-специално този, който се провежда днес пред сградата на Министерски съвет за ниските доходи, към които спадаме и ние. Именно затова сме се събрали тук. Преди 4 години тръгнахме с протести от нашата болница, бяхме всички от КНСБ, Подкрепа и новият синдикат на сестрите. Продължаваме до ден днешен малко трудно, но все още заедно да се борим с всичките тези несправедливости, които ни сполетяват. Ще бъдем непреклонни, до края и с протести, ако не се намери политически консенсус за всичко това, което се случва. Прехвърлят ни като топка оттам насам, а ние оставаме все по-малко , пренатоварени сме, а парите ни намаляват“, заяви Ани Панайотова, сестра в Кюстендилската болница с 30-годишен трудов стаж.

Всички искаме едно и също нещо – да ни се остойности труда, пациентите да не се търгуват като стока, а реално да бъдат лекувани допълни д-р Десислава Илиева, директор на Кръвен център – Кюстендил. Според нея не може държавните болници да се издържат само от клинични пътеки, защото това е нереално, а трудът не е по-малък от този в частните болници.