На 15.04.2022 г. от 18:00 ч. на сцената пред читалище „Братство 1869” ще се проведе концерт в рамките на Националната инициатива „България пее”. За поредна година и гр. Кюстендил ще се включи в тази кампания с изпълнения на хоровете и вокалните групи, които творят в читалището -  Фолк Арт Формация, Туристически хор „Осоговско ехо”, Квартет „Хармониум”, Вокална формация „Неразделни” и Музикална компания „Пей сърце”.

Инициативата „България пее” се провежда за първи път през 2016 година на територията на цялата страна с подкрепата на българските общини, читалища, хорове, диригенти и хористи.

Тази година ще се проведе нейното шесто издание на национално ниво, а  организатор е Българският хоров съюз. 

В рамките на три дни, от 15 до 17 април, хорове от цялата страна запяват заедно в специално организирани концерти в различни градове. 

Това е едно от най-значимите и мащабни събития, свързани с хоровото дело в България. Целта му е да покаже принадлежността на хиляди българи към това демократично и въздействащо изкуство, да представи красотата, богатството и колорита на вокалното майсторство в България, да продължи обединяването на хоровете и певческите групи от страната и да демонстрира потенциала и желанието за развитието на това хорово изкуство в страната. Българското хорово дело е национално богатство, а неговите постижения – една от най-красивите ни визии пред света.

Този концерт е посветен и на най-светлите християнски празници – Цветница и Великден!