В община Кюстендил от години се обсъжда поставянето на техническо съоръжение, което да свързва централната градска част и Хисарлъка. Идеята е да се улесни достъпа за кюстендилци и гости на града до лесопарка, като същевременно да бъде и туристически атракцион. Според кмета Петър Паунов сега е времето, в което трябва да се започне с проектната работа по едно такова съоръжение.

"Съоръженията, които са направени в България са от италиански изпълнители, ще се свържем с водещите специалисти, очакваме и колегите от всички парламентарни групи да предложат технически решения. Задачата, която сме си поставили е за следващият туристически сезон да имаме готовност да предложим такъв тип съоръжение. За нас ще бъде тласък за туризма. Освен изключително удобство за нашите съграждани, това ще бъде тласък за туризма." коментира Паунов.

снимка: Фуникулер на хълма Свети Спас в село Балчин - Wikipedia

Предвижда се съоръжението да свързва площадката при Ловен дом и хотела, който се намира в близост до Крепостта в Хисарлъка.

Кабинка, елеватор или фуникулер са сред възможните решения, но предстои специалистите да си кажат мнението. Финансирането вероятно ще бъде по фонд ФЛАГ или по някоя от програмите.

Очакванията на кмета са в началото на 2023 г. срещу разумно заплащане всеки да може да се възползва от придобивката.