Онлайн заседание на Областния оперативен щаб свика днес областният управител на Кюстендил Катя Димитрова. Поводът за свикването на Щаба бе новият Национален оперативен план за справяне с пандемията от Ковид-19. Димитрова обясни, че в петък всички областния управители са имали среща с министъра на здравеопазването във връзка с Националния план. България е разпределена на 6 клъстера, област Кюстендил попада в 4-ти клъстер /заедно със София град, София област, Перник и Благоевград/.

„Има четири етапа, разработени в тази програма и в зависимост от етапа, в който се намира дадената област, се вземат определени мерки. Мерките се вземат на местно ниво, но след консултации с Министерство на здравеопазването и Главния здравен държавен инспектор. Относно ежедневната информация, която се подава към тях, вече задължително трябва да се включат и данни за свободните интензивни легла и обезпечеността на лечебните заведения с медицински персонал – брой заболели и брой под карантина“, обясни Катя Димитрова.

В онлайн заседанието се включиха и представители на трите болници в областта, които дадоха информация относно заболяваемостта и обезпечеността с кислород и медикаменти. Те обясниха, че на този етап има достатъчно легла, но това се променя динамично. „Няма да оставим болен без подходящо лечение и легло. Персоналът е същият, с който сме работили и сме се справяли и при предишните вълни на ковида. Прави впечатление, че има изключително голям наплив към Спешното отделение на болницата. За разлика отпреди, пациентите са сравнително по-млади и в по-добро състояние. Към 4 – 5 човека приемаме на ден в болницата. Имаме необходимата кислородна инсталация и към момента тези нужди ги посрещаме адекватно“, обясни д-р Александър Величков.

Прокуристът на Общинската болница в Дупница, Мария Иванова обясни, че с легловата база, лекарствата и консумативите всичко е наред, има обезпечение.

Д-р Матей Попниколов от МБАЛ „Св. Иван Рилски 2003“ също обясни, че нещата са контролируеми в болницата. „Динамични са, но сравнително спокойни. Персоналът е същият, който вече 2 години се бори с пандемията. Няма проблеми с кислорода и с лекарствата“, посочи д-р Попниколов.

Началникът на РУО – Кюстендил Мая Стойчева даде справка за училищата: с пълна ваксинационна схема от всички педагогически специалисти са 44,68%, с непълна – 2,14%. Карантинирани, като диагностицирани и контактни, са 23-ма педагогически специалисти, в детските градини почти няма карантинирани учители. „И при нас ситуацията е много динамична и променяща се всеки един момент“, заяви Стойчева. Активните случаи в детските градини, като процент деца, са 0,84%, паралелки – 0, 78%. В училищата активните случаи: ученици – 6,28%, паралелки и групи - 2,36% и персонал - 0,65%. „Навсякъде продължава учебният процес, учениците се тестват, регулярно получаваме от Министерството тестове. Няма недостиг на тестове, осигурени са за всички ученици от областта“, обясни Мая Стойчева.

Директорът на РЗИ д-р Златко Величков посочи, че заболяваемостта на територията на областта е 979,25 на 100 хил., което ни поставя в тъмночервената зона. Заболелите за изминалата седмица, 10 – 16 януари, са 612 души. Броят на карантинираните е 32,3%, поставени са общо 70623 ваксини. „Регулярно се захранват лечебните заведения с ремдесивир. Няма недостиг на ваксини, който желае може да се ваксинира с каквато иска“, заяви д-р Величков. Продължават и контролните проверки на РЗИ, МВР и БАБХ.

Областният управител Катя Димитрова предложи да се засили контролът по мерките, предвидени в първи етап от Националния оперативен план за справяне с пандемията от Ковид, както и да се правят по-чести проверки.

В онлайн заседанието на Щаба се включи и зам. областният инж. Георги Илинов.