Институциите търсят варианти за решаване на казуса с липсата на личен лекар за жителите на община Трекляно.

Това бе една от темите, коментирани по време на днешната работна среща, свикана от областния управител инж. Александър Пандурски. В нея се включиха кметът на Трекляно Радко Петрунов, директорът на РЗОК д-р Сашо Котев, на РЗИ д-р Златко Величков, на ЦСМП д-р Албена Рапатинска, народният представител Бойко Клечков и общопрактикуващият лекар д-р Емилия Хранова.

В работната среща участваха и зам. областните управители инж. Георги Илинов и Емил Атанасов. Здравните власти обсъдиха и актуалната епидемиологична обстановка и възможните мерки, които могат да се предприемат, за да се ограничи разпространението на вируса. 

Към момента в община Трекляно няма нито един общопрактикуващ лекар, след като миналата година е починал лекуващият ги такъв.

Без здравна помощ са 96 човека от най-малката община. Въпросът за липсата на здравна помощ е бил поставен пред министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова от народния представител Бойко Клечков. На работната среща при областния управител институциите се разбраха да си взаимодействат по най-оптималния начин, за да се реши казусът. Очаква се до месец жителите на Трекляно да имат общопрактикуващ лекар. По време на срещата д-р Сашо Котев обясни, че работещите при неблагоприятни условия ще получат едни допълнителни средства. На този етап има един изявил желание специалист, но все още се водят допълнителни разговори с него. 

    „Обстановката с разпространението на Ковид се влошава и трябва да се предприемат мерки“, заяви директорът на РЗИ - Кюстендил. 

Обсъден бе вариантът на местно ниво да се преустановят плановите операции и плановият прием, за да се запазят хората в здравната система и да се намали натискът върху болниците. Необходимо е да се засили и контролът по спазване на мерките от страна на всички институции и общините, обърна внимание областният управител. Предстои издаване на заповед от страна на РЗИ – Кюстендил, в която да бъдат уточнени новите мерки. 

Все повече са зачестилите случаи на контактни лица, които не съобщават за това и не се самоизолират. Областният управител инж. Пандурски призова за повече лична отговорност и грижа към околните.

 „Болни и контактни не бива да злоупотребяват със здравето на всички останали. Моля ви, самоизолирайте се, бъдете отговорни, трябва да се пазим взаимно като общество“, призова инж. Пандурски.