От Община Кюстендил обявиха, че по-късно през деня предстои да изпратят писмо до Министър председателя и министъра на финансите в търсене на компенсация за енергийните разходи, които генерира общината.

Според кметът Паунов е необходима спешна подкрепа от страна на държавата, тъй като цената на електроенергията лети стремглаво нагоре. Цената на газта също се е повишила драстично.

"Цените, които се споделят вече са страшни на борсата. Последните фактури бяха на цени 2,5 по-големи. В момента се говори, че цената вече е надхвърлила 500 лв. Ако тя задържи трайно подобно положение това значи повече от 1 500 000 лв. да похарчим допълнително за енергийни разходи за уличното осветление, за цялото ни електрическо обслужване и осен това за газта, която също скочи с 160%. Всичките ни сгради, детските ни градини, училищата - това се очертава драстичен недостиг, така че ще направим писмо за да може по най-бързия начин да бъдем компенсирани." заяви кметът на Община Кюстнендил Петър Паунов

 

За 2020 год. Община Кюстендил е платила над 450 000 лв. сметка за електроенергия. Заради драстичното повишаване на цената на тока на свободния пазар сметката за ток може да се увеличи 3-4 пъти. Цената на газта също създава проблем на общинската администрация.

"Това няма как да се издържа. От къде да ги събереме? Колко трябва да направиме данъка? Данъка трябва да го направим по 1 000 лв. на човек. Ние тия пари ги плащаме от данъците. Държавата трябва да ни компенсира по най-бързия начин. Ние санирахме, намалихме потреблението с над 50% на всяка една от сградите и какво от това, като в момента 500% има увеличение? За това ни е необходима незабавна подкрепа от Министерски съвет. Днес ще изпратим писмо до Министър председателя и до министъра на финансите. Надяваме се, че действително ще ни подкрепят, защото в противен случай се очертава немислимото." коментира Паунов.

Общинската управа е сериозна притеснена от повишаващите се цени на тока и газта в началото на зимния сезон, който е най-тежък от гледна точка на енергийно потребление. Кметът Паунов изрази притеснения за състоянието на бизнеса и опасността от фалити, заради невъзможността фирмите да плащат високите цени за енергия и заплати на работещите.