На 9 юли /петък/ 2021 г. от 18:30 ч. пред Детски отдел на Регионална библиотека "Емануил Попдимитров“, който вече се намира в сградата на читалище "Братство 1869” известната българска журналистка Мира Добрева ще представи първата си книга "Столетниците – благословия или орисия".

Само за няколко седмици книгата се превърна в бестселър и едно от любимите четива на българина. Тя е сборник от документални разкази от рубриката "Столетниците на България“, излъчван вече в продължение на 10 години по БНТ като част от предаването „Отблизо с Мира“. През 2015 г. получава специалната награда от Международния филмов фестивал „Наследство“ за този телевизионен проект. Книгата „Столетниците – благословия или орисия“ представя 38 от тези над 100 истории.

Мира Добрева превръща едно телевизионно начинание в един от най-успешните си проекти. Признава, че подборът кои истории да бъдат включени никак не е бил лек, но водещо за нея е да представи на читателите разнообразието в нагласите на всички тях какво е да си дълголетник. Като обща характеристика споменава, че по-голяма част от „героите“ в книгата са жени, почти всички са имали брак и нито един от тях не прекалява с храна, алкохол или други изкушения. Докато пише „Столетниците – благословия или орисия“ се свързва с всички участници и с радост открива, че много от тях все още празнуват своите рождени дни и си я спомнят, макар да е минало немалко време.

Входът за събитието е свободен. Книгата може да бъде закупена на място по време на представянето и имате възможност да получите личен автограф.