Младши съдия Калин Василев от Окръжен съд – Кюстендил и съдия Светослав Петров от Районен съд – Кюстендил участваха в среща с ученици от 11- те класове на ПМГ „Проф. Емануил Иванов“ в Кюстендил. Посещението на младежите в Съдебната палата бе част от Образователната програма на ВСС и МОН - „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури през учебната 2020/ 2021 г.”, както и част от учебната им програма по „Гражданско образование“. Предметът е нов за 11 клас, като в него има специален раздел за Съдебната система. По него им преподават г- жа Жасмина Мицова и г- жа Елеонора Ершова.

Съдия Светослав Петров и младши съдия Василев запознаха единадесетокласниците с професията съдия и статута на магистратите, със съдебната зала и мястото на съдебния състав, съдебния секретар, прокурора, адвокатите и подсъдимите или обвиняемите в нея. Сред темите, които коментираха в разговора си с учениците бяха: „Превенция срещу употребата на наркотични вещества; Управлението на МПС след употреба на алкохол или наркотични вещества, или без свидетелство за правоуправление; Закона за защита от домашно насилие; Що е то „условно наказание и изпитателен срок?; Какво представлява мярката за неотклонение?; Защита в дигиталния свят и др.“.

Част от учениците, навършили 18 години и проявили интерес, присъстваха в една от съдебните зали на Окръжен съд – Кюстендил, на дело по искане на прокуратурата за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Гостуването на учениците от 11- те класове на ПМГ като част от обучението им по Гражданско образование се припокрива с амбицията на Окръжен съд – Кюстендил и Районен съд – Кюстендил за повишаване на информираността на младежите, за структурата и функциите на съдебната власт в България. Образователната програма на съдебната власт има за цел да увеличи правната култура сред учащите младежи, да провокира и насочи вниманието им към осъзнаване значението на законността и справедливостта.