Девет месеца „лишаване от свобода“ е наказанието, наложено на подсъдимия М.С. (на 30 години), обвинен от Районна прокуратура – Кюстендил за извършено от него престъпление по чл. 343б, ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

На 25.01.2021 г. М.С. управлявал лек автомобил м. „Фолксваген” в с. Жиленци, област Кюстендил. Под влияние на употребения по-рано алкохол водачът рязко завил вдясно, напуснал пътната лента и се ударил в железобетонен стълб. Вследствие на това колата препречила пътя на друго МПС, върху което паднали части от катастрофиралия автомобил.

Пристигналият на местопроизшествието полицейски екип тествал водача за употреба на алкохол, при което техническото средство отчело наличието на 3.22 промила. Мъжът е бил привлечен към наказателна отговорност за шофиране в пияно състояние, а впоследствие е предаден на съд с обвинителен акт.

В съдебно заседание между защитата на подсъдимия С. и държавното обвинение е било сключено споразумение, което съдът е одобрил. Освен наложеното му наказание „лишаване от свобода“ при „общ“ режим на изтърпяване, той е лишен от право да управлява МПС за срок от две години. Приведено е в изпълнение и наказанието от три месеца „лишаване от свобода“ по друго дело срещу него за шофиране след употреба на алкохол, което е било с изпитателен срок.

Определението на съда има последиците на влязла в сила присъда.