„Майстора – писар в съда и неговите последователи“ – проект на Окръжен съд – Кюстендил и школата „Новите Майстори“

Окръжен съд – Кюстендил и школата по рисуване „Новите Майстори“ реализират проект „Майстора – писар в съда и неговите последователи“. Той е в памет на големия художник Владимир Димитров – Майстора и в подкрепа на младите художници от кюстендилската школа в изобразителното изкуство. Проектът се реализира във връзка със 139- та годишнина от рождението на големия художник и 40- та годишнина от откриването на Съдебната палата в Кюстендил.

През 1898 г., благодарение на калиграфския си почерк, Майстора е назначен за писар в Кюстендилския окръжен съд. В свободното си време, той скицира разсилния, другите писари, адвокатите и подсъдимите, прави и пейзажи от околностите на града. Талантът му е забелязан от председателя на съда Никола Чехларов. В желанието си да направи нещо за младото момче, той изпраща 20 негови скици в Рисувалното училище, с молба да го приемат и да му отпуснат стипендия. Отговорът бил, че момчето е талантливо, но стипендия няма. Тогава Никола Чехларов събира рисунките и прави първата изложба на Владимир Димитров – Майстора на 11 май 1903 г., в гимнастическия салон на Педагогическото училище в Кюстендил. Съдии, адвокати, граждани събират средства и Майстора постъпва като извънреден ученик в Държавното рисувалното училище / днешната Национална художествена академия – София /, в класа на Иван Мърквичка. За да не харчи от „народните пари“, той отива до София пеша!

снимка: Окръжен съд Кюстендил

Вдъхновени от историята на големия художник, неговите последователи от школата „Новите Майстори“, с ръководител кюстендилския художник Евгени Серафимов творят по темата през последните месеци. Предстои откриването на изложба в Съдебната палата.

Владимир Димитров – Майстора е носител на най-високите отличия на страната за принос към националното ни изобразително изкуство, с множество изложби в страната и чужбина. Художествената галерия в Кюстендил носи неговото име и съхранява най- богатия фонд от негови произведения.

След прекъсване от повече от 20 години Национална награда за живопис „Владимир Димитров – Майстора бе възстановена през 2013 година и ще бъде връчена на специална церемония в галерията в Кюстендил, на 1- ри февруари, денят на рождението на Майстора.