Дървета и пластмаси са задръстили част от отворите на мостът над река Струма свързващ землищата на селата Четирци и Ямен. При покачването на водата в реката мостът, който вече е разрушен в лявата си част по течението на реката е задържал голямо количество боклуци, а нивото на реката е било толкова високо, че е минавала над него.

снимка: Ярослав Ставрев за Кюстендил Инфо

"Община Невестино ще се заеме с почистването на моста и коритото на реката от отпадъци. Трябва нивото на реката да спадне. Да позволи влизането на техника и човешка ръка. Общината няма финансов ресурс да се справи с това, защото тук си трябват финансови средства. Нямаме наличната техника, която ни е нужна, защото достъпа е много труден. За екологична катасрофа не можем да говорим, но ситуацията не е приятна. Ще се постараем в най-скоро време каквото зависи от нас като община да се почисти. Няма друг такъв участък.“ заяви екологът на община Невестино Василена Таскова.

След пороините дъждове и изпускането на язовири по поречието на Струма моста е частично разрушен, а жителите на село Четирци трябва да обикалят над 10 км., за да могат да пътуват по посока Дупница и АМ Струма.

Мостът се използва от местните хора, от земеделските производители. В момента е разрушен и пари предполагам общината няма да има за да го възстанови. Евентуално от някакви средства по Бедствия и аварии, но тук не е обявено като бедствено положение, така че и от тази гледна точка най-вероятно няма да има възможност да се ползват такива средства. Като цяло всички общини в това отношение речните корита не ги поддържат и при една висока вода отнася корени и боклуци и се случват почти на всякъде в страната тези проблеми“ каза Любомир Димитров, който е жител на село Невестино.

За месните жители остава надеждата, че мостът ще бъде възстановен и ще може да се ползва. На мястото на образуваното сметище са направени проверки от РИОСВ и Басейнова дирекция.