Преди предстоящите празници служители на РДПБЗН – Кюстендил, извършиха проверки в 17 обекта на територията на областта. В един от обектите са констатирано нарушение на правилата и нормите за пожарна безопасност и е направено предписание.

На територията на област Кюстендил от началото на отоплителния сезон има един пострадал и един загинал, но е значителен броя на пожарите възникнали поради самозапалване на комини (14 бр. от които 1 бр. е с материални загуби), неправилно ползване на отоплителни уреди (7 бр.), късо съединение (10 бр.) и небрежност при боравене с открит огън (1 бр.)

С настъпването на Коледните и Новогодишни празници се повишава и рискът от пожари и свързаните с тях инциденти!

Вероятността за възникването на пожари се засилва, както на обществени места, така и в частни домове. Предпоставки за това са използването на различни видове коледни украси, ползване на бенгалски огън, фойерверки, сценични и други пиротехнически изделия, работещи и оставени без надзор отоплителни и електрически уреди, в т.ч. и електрически лампички и други коледни украси.

За да се избегнат трагични случаи, настъпили вследствие на пожари и запалвания, както случаи на помрачаване на празничното настроение, РДПБЗН-Кюстендил отново НАПОМНЯ:

У дома и на работното място:

  1. Не използвайте свещи и бенгалски огън за коледни украси на елхите и помещенията!

  2. Не оставяйте без надзор работещи електрически лампички и др. подобни украси!

  3. Не оставяйте без надзор работещи електрически и други отоплителни уреди!

  4. Не допускайте деца да употребяват пиратки, римски свещи, ракети и други пиротехнически изделия!

  5. Бъдете отговорни, когато държите запалени свещи в църквите. Пазете околните хора и имуществото в църквите!