Районен съд – Кюстендил наложи наказания на 7 марокански граждани, които се признаха за виновни в опит да излязат през границата на страната ни към Република Сърбия, без разрешение на надлежните органи на властта и не през определените за това места. Съдът прие споразуменията, които бяха постигнати от Районна прокуратура- Кюстендил и защитата на обвиняемите.

Мароканските граждани са задържани на 06.12.2020 година, в землището на село Росен, над село Горно Уйно в област Кюстендил, на линията на държавната граница между 426 и 429 Гранична пирамиди.

За трима от тях, престъплението е извършено в изпитателния срок на наказания по друго дело, на Районен съд – Костинброд от тази година. Това е техен повторен опит да напуснат страната през т. нар. „зелена граница“. Районен съд – Кюстендил им наложи наказания от по 4 месеца лишаване от свобода и глоба от по 100 лв., като привежда в изпълнение и наказанието им от РС – Костинброд, което 3 месеца лишаване от свобода. Съдът определи за тримата марокански граждани и мерки за неотклонение „Задържане под стража“, които влизат в село незабавно.

Останалите 4- ма марокански граждани, които са неосъждани ще изтърпят наказания от по 6 месеца лишаване от свобода, изпълнението на които се отлага за изпитателен срок от по 3 години, като ще платят и глоба от по 100 лв.