От 22 до 24 октомври 2020 г. в читалище „Братство 1869” се проведе двадесет и четвъртото издание на Международния конкурс за класическа китара Кюстендил - 2020. Конкурсът се организира от Община Кюстендил и читалище „Братство 1869”, със съдействието на читалище „Пробуда 1961” Кюстендил и с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Голямата награда на конкурса завоюва Биляна Лазарова, възпитаничка на Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков“ гр. Плевен. Тя получи и наградата в памет на Валентин Вълчев, която и бе връчена от неговата съпруга д-р Милена Вълчева.

Бяха присъдени три едногодишни стипендии на Биляна Лазарова от Плевен, Малена Шишкова и Александра Иванова от София и три награди – целева финансова подкрепа на Александър Иванов от Пловдив, Росица Гочева от София и Ема Тороманян от Бургас.

Победителите получиха парични и предметни награди, предоставени от читалище „Братство 1869“ Община Кюстендил, Областна администрация Кюстендил и други.

Участниците бяха оценявани от едни от най-добрите специалисти в областта на китарата, като доц. д-р Росен Балкански, д-р Милена Вълчева, д-р Столина Добрева, д-р Нели Недева и др.

През фестивалните дни бяха проведени концерти на доц. д-р Росен Балкански и Квартет „Сезони”, проф. Анатоли Кръстев - виолончело и  Румен Цанов – пиано и Росен Идеалов – кларинет и Надежда Цанова – пиано.