Тазгодишното издание на "Празник на Черешата" няма да се проведе. Причината е усложнената обстановка с разпространението на Коронавируса и поведението на берачите на череши дошли от други градове.

"Това е едно от най-тежките ни решения! Въпреки цялостната ни подготовка, не можем да си позволим на красотата на този празник и този плод, на красотата на този град да се лепи петтно от безотговорност, неангажираност, липса на внимание и съпричастност. Увеличават се бройките на заразени с Ковид 19. В квартала те вече са 90 човека, а извън квартала са 15, но половината от тях са свързани с квартал Изток. Кварталът е под-карантина, мерките се спазват и ще продължат да се спазват. Това което окончателно повлия на тежкото ни решение, е че в момента в масивите има стотици берачи от други региони, които в градска среда не спазват ограниченията. Тези хора, които виждате да посещават веригите на Кюстендил в последните 2-3 дни са от Сливен и Монтана. Няма основание те да бъдат връщани, тъй като адресната им регистрация не е в карантинирания квартал." заяви кметът на Община Кюстендил Петър Паунов.

Според Паунов РЗИ и полицията ще направят необходимото за спазването на наложените мерки. Днес е починал още един човек с Ковид 19 в кюстендилската болница, където в момента се лекуват 11 човека, от които 10 са от квартал Изток. Само на 3 души състоянието се оценява като леко.

"Част от тези хора се опитват да влизат в хранителни магазини без маски, държат се арогантно, голи до кръста в банкови офиси. Ниво на безотговорност, което е критично. Появата на тази маса евентуално сред домакините и гостите на града ще бъде изключително неприятна и за това "Празник на Черешата" няма да има." допълни Петър Паунов.

Търговците на череши ще могат да продават стоката си на ул. Демокрация, както и занаятчии, които са изработили сувенири свързани с череши. Изложенията на череши и щандовете с вешела ще бъдат подредени в сградите на читалищата, а на обществеността ще бъдат показани клипове и снимки. Музикална програма няма да има.