Въвеждане на пропусквателен режим на входа на болницата в град Кюстендил, още по-интензивна работа на медиаторите при проследяване на контактните и оптимални дейности по дезинфекция в квартал "Изток“. Това са мерките, които обсъдиха и решиха на свое извънредно заседание днес членовете на Областния кризисен щаб за борба с коронавируса. Заседанието бе свикано инициатива на областния управител Виктор Янев, заради увеличаващите се случаи на заразени с коронавирус в кюстендилския квартал "Изток“, където от вчера 17.06.2020 г. до края на месец Юни е въведен и временен пропусквателен режим.

С цел неразпространение на заразата, членовете на Областния щаб взеха решение да се ограничи достъпът до болницата за граждани, които нямат здравословни оплаквания и симптоми. На входа й ще бъде поставен пропускателен режим, като в лечебното заведение ще бъдат допускани само болни и хора с оплаквания.

От компетентните институции увериха, че се работи интензивно, за да бъдат своевременно откривани и карантинирани заразоносителите. Продължава тестването и проследяването на контактните на заразените с Ковид-19. Медиаторите и контролните органи ще следят още по-стриктно дали карантинираните лица спазват задължителната домашна изолация.

По време на заседанието бе обсъдена и ситуацията в Ковид отделението на болницата в Кюстендил. За това докладва директорът на болничното заведение д-р Александър Величков. До този час в отделението са настанени шестима пациенти, болни от коронавирус, като на един от тях състоянието е крайно тежко.

"Ситуацията е тревожна и е възможно нещата да се променят динамично, но имаме план за действие и достатъчно леглова база“, увери д-р Величков.

"Следим зорко епидемиологичната обстановка в цялата област и в частност в кв. "Изток“. Ако се наложи, а се надяваме това да не се случи, ще се предприемат и по-рестриктивни мерки, за да се ограничи заразата от коронавируса“, коментира областният управител Виктор Янев.