Семейство пенсионери от Кюстендил се зае да ремонтира чешмата на Аджундар.

Средствата за ремонта на чешмата и изрисуването на иконата на Св. Иван Рилски са дарениe от семейство Тодорови.

"Минавайки често от тук, точиме си водичка за нашето семейство и гледката, която беше преди да се ремонтира чешмата беше нелицеприятна. Изписани свастики, разрушен покрив, разрушена и чешмата и решихме със съпругаът ми да направиме един ремонт, да се заздравят основите, да се ремонтира покрива и челните дъски да се сменят. Това беше нашата идея и в допълнение да изрисуваме икона на светец." разказва Виолина Тодорова.

Образът на Св. Иван Рилски е избран, защото е закрилник на българите, роден е в кюстендилският край, бил е лечител и чудотворец. Неговото име носят болници, университети, дори и местност в Антрактида, докато в нашият град няма нищо кръстено на светеца с изкючение на иконите в храмовете.

снимка: Кюстендил Инфо - новини от Кюстендил и региона

"Споделих идеята с иконописеца, Кънчо се казва, той даже се зарадва, защото му е любим и ще се получи добре. Това беше идеята. Започнахме полека лека и в рамките на една седмица нещата се случват. Има за довършване такива корегиращи неща." допълни Виолина Тодорова

Кюстендилци, които си наливат вода от чешмата одобряват идеята и се надяват да се запази в този вид.

"Разбира се много се радвам за тази положителна промяна, за тази инициатива и добро дело, което е за целия град. Образа на Св. Иван Рилски е, покровител на българския народ. Аз лично съм вярващ човек и смятам, че трябва да се уважават и нашите светци. Това с чешмите си е традиция." разказва Михаил Димитров.

"Не, не, тук нямаше картина преди. Тук имаше някакви букви, ама бяха изтъркани. Сега е по-добре, супер е. Свети Иван Рилски е това. Тази вода е по-чиста и не е като другата. Чешмяната вода има пясък вътре и плюс това мирише на мухъл. Тази вода е много хубава. Аз отдавна пълня тука." разказа Славчо Борисов.

Това не е първата чешма, която семейството ремонтира за собствена сметка. Съпругът Тошо Тодоров е родом от село Горна Гращица където също е ремонтирана чешма, която е по-голяма и с 5 чучура. Там е изографисан Свети Георги победоносец.

На 28 Май 2020 г. ще бъде направен водосвет.