Ученици от школата по рисуване Новите Майстори подготвят изложба озаглавена "Stay Home Art или Изкуство по време на карантина".

Нестандартната идея тръгва от Йордан Георгиев, който вдъхновен от обложка на любим албум решава да нарисува нещо което е тематично и в духа на времето в което живеем в момента. Спира се на картина на Владимир Димитров - Майстора, която му отнема около 2-3 дни по 4 часа работа на ден.

"Картината е репродукция на картина на Майстора - Девойката в ябълкова градина. Както виждате, ябълковата градина вече я няма, отзад е една бяла изстъргана стена, ябълките ги няма, пише "Карантина" и "Стой си вкъщи" и фона вече е свит в маската на лицето и. Посланието е изолацията и стоенето вкъщи. Как действа на всеки един човек. Опитвам се да накарам хората да почувстват нещо когато виждат тези картини, да им напомня за нещо." разказва Йордан Георгиев.

автор: Йордан Георгиев

Дарина Дончева рисува репродукции на картини на Ван Гог. Тя харесва стила и енергията, която носят неговите картини.

"Мисля, че идеята за изложбата е много добра, тъй като сега по време на карантината всеки има много свободно време и се чуди какво да прави. Ние от Новите Майстори решихме да направим тази изложба, да оползотворим времето си и да развием уменията си в рисуването на портрети. Запознаваме се с различни картини. Има много различни стилове от различните епохи. Имаме картини от ренесанса и импресионизма. Като цяло ще бъде много интересна и според мен вълнуваща изложба." разказва Дарина Дончева.

Дарина Дончева

 

Хората на изкуството винаги реагират по свой начин когато има такава провокация, а изкуството за да е изкуство трябва винаги да отговаря на времето смята основателя на школата Евгени Серафимов.

"Това са деца, които не приемат рисуването само като хоби, да идват да се разнообразяват и просто да си рисуват, в което няма нищо лошо, но за мен като художник е много важно да видя, че растат в Кюстендил нови художници и наистина това са новите майстори на града. Ето, че въпреки дистанцията, въпреки, че не мога да им помагам те продължават да рисуват. Много е интересно за мен кой каква картина ще избере, кой с каква картина може да се справи, дали ще е нещо по-класическо, дали ще е по-авангардно, дали ще е нещо по-декоративно. Изложба, която задава много въпроси и дава много отговори." разказа Евгени Серафимов.

До момента децата от школата Новите Майстори са подготвили 12 картини за изложбата "Stay Home Art - изкуство по време на карантина". Ще бъдат представени шедьоври на портретното изкуство от цял свят и от всички направления. Портрети, които са се превърнали в иконични образи, портрети, които са разпознаваеми, но са представени в духа на времето в което живеем.

Изложбата ще бъде представена пред публика след като ситуацията с Коронавируса в България се нормализира.