В Кюстендилското село Жабокрът по традиция отбелязаха Петльовден – денят на мъжката рожба.

Традицията съществува повече от 60 години и се предава от поколение на поколение.

"От по-старите наши дедовци и бащи разбирам, че този празник се е празнувал повече от 60 – 70 години на горе. Преди време селото е било по-малко, сега вече се уголемява. Интерес към нас проявяват и приятели и наши близки от Кюстендил и съседни села." разказва Ивайло Спасов - председател на Сдружение "Петльовден" село Жабокрът.

Тази година в празникът участваха мъже на възраст от 14 до 74- години. Бай Димитър е започнал да празнува още от първата година на обичая.

"Аз съм от първите, които са организирали тия неща. Преди 71 година е било. Бяхме 4 – 5 човека и след това всяка година, всяка годината, всяка годината се наставят, наставят и мисля, че това е най- доброто, което виждаме горе. Нашите деца, които са. Там е моя внук, там е зета. На тия децата са там. Това е най- доброто. На тоя ден, ама няма дъжд, сега е добро времето, няма сняг. Тука са!" обясни Димитър Касъмски.

Петльовден е свързан със събирането на най-тежкия данък за нашия народ. Кръвния данък, взимането на малки момчета от турците за еничари.

"Преди време по турско робство, са минавали из къщите на селото, по това време на годината и са взимали мъжките рожби за еничари. Като излезнат извън къщата на входната врата са са отбелязвали с червена боя. Това означава че са взели мъжката рожба и няма да се връщат втори път. За да си запазят нашите родители и майки мъжките рожби, те са се принуждавали да заколват ярки кокошки и с кръвта им сами са отбелязвали къщата, като евентуално се върнат на следващият ден и видят, че тука вече са минали да си запазят мъжките рожби. Те са ги криели къде ли не само и само да могат да си запазят децата." разказва Ивайло Спасов - председател на Сдружение "Петльовден" село Жабокрът.

На Петльовден мъжете от Жабокрът се събират край реката. Те принасят в жертва петел, пекат го и всеки от участниците в ритуала получава парче месо за здраве на мъжката рожба и берекет през годината.

 

 

"Всеки от вкъщи донася на трапезата кой каквото може и има. Туршии домашно приготвени, домашна ракия, вина. Прави се за здраве на мъжете. Кавърма се прави от петела. Колим петел всяка година на днешната дата. Разделени са млади и стари по желание на старите. Ние сме ги поканили. Те преценяват тази година да бъдат отделно от нас, като в последствие в годините се надяваме всички да се обединиме и да бъдем едно цяло. Те са по-малко от нас вече. В селото доста млади хора има. Пожелавам здраве и късмет на всички мъжки рожби в селото и не само на мъжете, но днес официално на мъжете. Най-вече да са здрави и да си прекараме весело на празника." разказа за празника кмета на село Жабокрът Ясен Стипцарски.


От няколко години съществува и сдружение "Петльовден“.
 

"В Сдружение „Петльовден“ около 87-88 члена сме. Чакаме нови тази година, като един от най-новите е кмета на селото Ясен Стипцарски, който ще приемем тази година.“ обясни Ивайло Спасов - председател на Сдружение "Петльовден" село Жабокрът.

"Аз лично ще ставам нов член на сдружението Петльовци в село Жабокрът. Ще попълвам молба. С годините това нещо продължава и ще продължим в нашето село." каза кмета на село Жабокрът Ясен Стипцарски.

За членовете е важно да знаят, че при отсъствие, без оправдание, следва строга санкция. Наказаният трябва да донесе петел, зелник или баница и 5 литра ракия.