Обичаят "Бабинден" пресъздадоха в село Соволяно. Празникът е посветен на родилната помощ, акушерките, родилките и здравето на децата, а по традиция участие вземат само жени и деца.

На този ден почитаме "бабата", опитната жена, която е изпълнявала ролята на акушерка в миналото, когато не е имало родилни домове, а жените са раждали децата си вкъщи. Бабите от Соволяно се закичиха със суха червена чушка и вързаха червено конче на децата против уроки, намазаха ги с мед по челата, показаха как се къпе бебе и как се повива.

"Този празник в село Соволяно се чества от много години. На 21 Януари - Бабинден събираме бабите от селото. Тук са и децата от детската градина, която все още работи. Всичко това го правим за да се спазва традицията, за да разберат малките какво означава Бабинден" разказа за многогодишната традиция кмета на село Соволяно Пламен Илиев.

"Баба Василка е обиколила сутринта рано децата в селото, където е помагала, събрала ги е и днес ще й полеем, ще изкъпем бебето, ще направим целият ритуал така както е било. На днешния празник присъстват само жени. Мъже не се допускат. Такава е традицията.“ разказа секретаря на Народно Читалище "Светлина 1871" Корнелия Чизмова.

снимка: Кюстендил Инфо - новини от Кюстендил и региона

Булките да раждат много. Както се точат калчищата, така да се множат и децата в селото. Това бяха част от думите на бабите при откриването на празника. При ритуалното миене на ръцете, бабата няколко пъти изпусна хлъзгавият сапун за да може родилките лесно да раждат децата си.

"Този ритуал е един от най- запомнящите в нашия живот, тъй като се ражда нов живот и е свързан с радост и на бабите и на дядовците и особено на родителите. Раждането е нещо за което трябва да се знае. Майката отива с помощта на акушерката, бабата, която и помага, защото сама жена не може да ражда и в дома на миналото време те са раждали на полето или където се свари, защото жената е била и домакиня и работничка и всичко. И се помага и се изкъпва бебето, захранва се от майката и започва живота нов“

На празник като на празник! Бабата акушерка за всички жени, на които е бабувала е приготвила трапеза с баници и гозби.