Стари пчелари от регион Кюстендил напускат пчеларството заради непосилни разходи и намаляване на приходите. Тазгодишния добив на мед е около 10 кг на пчелно семейство.

Председателя на браншовия пчеларски съюз "Пчела" гр. Кюстендил -Тихомир Стоицов участва в разширено заседание на управителните съвети на Съюза на българските пчелари и Обединен пчеларски съюз - национални сдружения базирани в София.


Сред разискваните теми е бил добивът на мед в различните региони в страната.
"Нашите пчелари са доволни от тазгодишния среден добив на мед от пчелно смейство, който е около 10 кг. В нашия район това се смята за добре. При нас медодобивът традиционно е нисък, защото медоносните растения са малко. Рядко се засаждат медоносни култури, а ако ги има са отдалечени от населените места където са пчелните семейства. Много рядко имаме по-висок среден добив на мед до 20 кг. В други региони пчеларите са недовлни въпреки, че добивът е колкото нашия. Те са свикнали на добив на стоков мед между 50 и 70 кг. Ниския добив там е заради неблагоприятни условия за пчеларите, много от медоносните като акация и слънчоглед не дадоха очаквания добив." подчерта Тихомир Стоицов.


По думите му докато в другите региони за размерът на цената разчитат на едрова продажба и зависят най-вече от вносът на мед от Украйна и Китай, при нас цените ги диктува пазарът.