Село Дворище, Кюстендилско е на воден режим с нарочна заповед, и въпреки това, той не помага за справяне със ситуацията.

 Водата не достига в по-високите части на селото, а местните жители направиха и подписка, която ще внесат в Община Кюстендил и Кюстендилска вода. Инициатор за подписката стана магазинерът на селото Бойка Шопова.

"Искаме да се намери начин, и да ни се осигури вода. Тази година положението не се търпи. Не можем да ползваме нито бойлери, нито перални. Доставят вода с водоноски", коментира Бойка Шопова.  

Според водния режим селото е разделено, в махала Шопска където има по-млади семейства, водата се пуска от 17 до 10 часа сутринта.

"Живеем като аборигени, перем се на корито, след като си стоплим водата. А да се къпем ходим при децата си в Кюстендил", споделя жител на селото.

"Не може да сме като в Каменната ера, разбираме, че водата е намаляла, но ако трябва да се намери още един водоизточник. Казаха ни, че се захранваме с вода от село Цървеняно, където дебитът е намалял", коментира Анка Гаврилова.

"Проблемът на цялото село е, че няма вода и то не от сега, от един - два дена, от месеци е. Къщата ни е в по-високата част на селото, и ако има вода то това е между 2 и 6 часа. Добре че съм възрастен и ставам по-рано, имам физиологични нужди, ако се успиш оставаш без вода. Къпем се при роднини, имам братовчеди в Кюстендил или в Копиловци там ходя на баня. Бойлер и пералня не могат да се включват. Поливаме се вода, справяме се по най-първобитния начин. Аз съм пенсионер и седя тук през пролетта и лятото, съпругата и дъщерята не искат да идват, защото няма вода. Да, наистина има режим на вода, кметицата мина с една водоноска и всички си напълнихме", допълва Минко Велчев.

Кметът на селото Руска Кръстева прави всичко възможно, за да се справи със ситуацията, тя помогна, с осигуряване на водоноска, откъдето да точат водата по-възрастното население. От Кюстендилска вода се ангажираха да търсят още един водоизточник. Възможен такъв е от село Раждавица. В същото време кметът на Кюстендил Петър Паунов издаде и заповед, с която се забранява питейната вода да се използва за поливане.

Глобата е 500 лева