5 дни без вода бе кюстендилското село Соволяно. Причините са липсата на дъждове, авария на водопровода и зеленчуковите градини, които част от жителите на селото поливат с питейна вода.

Кметът на селото Пламен Илиев е бил принуден да въведе режим на водата от 9 до 18 часа, за да могат резервоарите да се напълнят. Жителите на селото са недоволни от това, че през летните месеци са на режим, но са наясно, че има хора, които недобросъвестно поливат градините си с питейна вода.

"Не е хубаво през деня да се спира водата, ама това е техна работа, понеже поливали хората - ами той ще стане през нощта и пак ще полее, не е ли така. Проблемно е да няма вода, наистина в тия топлини сега да нямаме вода. И то не е за сефте това. Тръбите тука непрекъснато се пукат, е там наскоро пак ровиха. Канализацията не ни е много наред. Не ни е хубава водата, мътна е." коментира Мария Георгиева.

снимка: Кюстендил Инфо - новини от Кюстендил и региона

"Установихме, че дори след отстраняването на аварията отново дебитът на водата бе малък. Причината бе, че хората си поливат градината с питейна вода. Хората трябва да знаят, че водата е за всички. Това е национално богатство и не трябва да се разпилява. Това ме принуди да въведа режима.“, заяви Пламен Илиев.

Кметът на село Соволяно е категоричен, че ако отново се случи намаляване на водата пак ще въведе режима и ще направи проверки съвместно с МВР и ВиК на тези, които поливат градините за да им бъдат съставени актове.