снимка: Студио Видеограф
Спешна среща при областния управител на Кюстендил Виктор Янев, направиха заместник-директорът на РДГ Васил Пуров и експертът от дирекцията Нина Димитрова.
Обсъдени бяха мерките за справяне с върховия корояд, който унищожава иглолистни култури на възраст 30 -40 години.
 
Срещата бе наложителна и заради писмо на директора на ДЛС Сапарева баня Александър Алащинов, поискал с писмо до областния управител, за обявяване на бедствено положение. Причината е, че насажденията с бял бор, унищожени от върхов корояд са в пъти повече в сравнение с миналата година. Утежнени са и процедурите за издаване на разрешителни за сеч в тази ситуация. Бедственото положение ще намали срока, и ще даде възможност да се извършва процедурата дори без съгласието на собственика на гората.
"Ние не сме хората, които ще кажем дали да се обяви бедствено положение.  Ние при областния управител просто дадохме данните за състоянието на площите, поразени от върхов корояд. Действително има завишение, но то е на всякъде. Върховият корояд се разнася като математическа прогресия", коментира след срещата с областния управител, заместник директорът на РДГ Васил Пуров.  
 
Предстои повторна среща следващата седмица