По време на почивните дни и Коледните празници в  Кюстендилска област са проведени 2 специализирани операции – на територията на РУ Кюстендил са проверени 7 заведения с нощен режим на работа и за установените нарушения са съставени 3 АУАН и 1 констативен протокол от компетентностите на РЗИ; на територията на РУ Дупница операцията е осъществена по линия на престъпления, свързани с наркотици и издирване на лица – установени са 2 момичета на 14 и 15 години.

Възникнали са 2 ПТП, заявени са 3 извършени кражби, повреден е чужд автомобил. 

На 26.12.23 г. 19-годишен водач на л.а. „Шкода“ при извършване на маневра  по улица „Цар Освободител“  в Кюстендил е навлязъл в лентата, в която се е движела линейка с включен светлинен сигнал, последвал удар между автомобилите. Няма пострадали хора; на 27.12.23 г. на пътя Кюстендил – София/ при км 27+400/ произшествието е между л.а. „Опел“ и безстопанствен кон, пострадала е пътничка в лекия автомобил – в очите и са попаднали стъклени частици от счупеното предно стъкло. По случаите са образувани досъдебни производства, уведомена е прокуратурата.

3 бързи полицейски производства са образувани за управление на МПС след употреба на алкохол и 1 за управление след употреба на наркотично вещество – установените водачи са 18-годишен кюстендилец – неговият резултат е 1.71 промила алкохол в издишания въздух, 51-годишен софиянец с 1.90 промила, установен в района на Кочериново, и 26-годишен дупничанин с 1.67 промила, 43-годишен дупничанин е управлявал БМВ-то си след употреба на кокаин. Тестовете на водачите са направени с техническо средство. Водачите са задържани с полицейска заповед, уведомена е прокуратурата за случаите.

Бързо полицейско производство е образувано в РУ Кюстендил за нарушаване на заповед за защита от домашно насилие – 65-годишният мъж, нарушил заповедта, е задържан с полицейска заповед. За случая е уведомена прокуратурата.

Досъдебно производство е образувано в РУ Кюстендил за повреждане на чужда собственост – сигналът за счупено огледало, счупен фар, повредени врати и капак на л.а. „Мерцедес“ е постъпил в полицията на 24 декември. Автомобилът е бил паркиран в централната градска част на Кюстендил. За случая е уведомена прокуратурата.

Кражби на инструменти от къщи в Кюстендил и с. Лозно и кражба на златни накити и 200 лв. от къща в с. Гирчевци са заявени в полицията в Кюстендил през празничните дни. Дежурна полицейска група е извършила оглед на местопроизшествията, образувани са досъдебни производства, уведомена е прокуратурата.

Досъдебно производство е образувано в РУ Бобов дол за незаконно присъединяване към електропреносната мрежа – деянието е осъществено от 43-годишен мъж. За случая е уведомена прокуратурата.

На 23 декември  в землището на с. Ябълково е намерен трупът на  63-годишен мъж от селото, при извършения оглед на място следи от насилие не са открити; на 25 декември е съобщено в полицията в Дупница, че е починало в дома си 12-месечно дете – при извършения оглед следи от насилие не са открити. Труповете са закарани за аутопсия в кюстендилската болница. Досъдебни производства са образувани, уведомена е прокуратурата.

7 пожара са гасили екипи на РСПБЗН през празничните дни, единият е нанесъл щети – изгоряло е ел.табло поради късо съединение. Обслужени са 4 сигнала за оказване на техническа помощ. Няма пострадали хора.