Общо 200 фиданки ще бъдат засадени от служители на ВиК-оператора „Кюстендилска вода” ЕООД по повод Международния ден на водата – 22 март, който отбелязваме утре. Инициативата е на „Български ВиК холдинг” ЕАД и ще се реализира на територията на държавните ВиК оператори в цялата страна. Нейната цел е опазване и поддържане на наличните водни ресурси, както и смекчаване екологичния отпечатък върху природтата. Дръвчетата са осигурени от „Български ВиК холдинг” чрез Държавните горски стопанства. 

Мероприятията на територията на Кюстендилска област ще се проведат в общините Кюстендил и Дупница. В община Кюстендил фиданки ще бъдат засадени в района на Пречиствателна станция за питейни води – с. Жиленци, Пречиствателна станция за отпадъчни води, Помпена станция – Южна индустриална зона и Помпена станция – Северна индустриална зона. В община Дупница дръвчета ще бъдат засадени в района на Пречиствателна станция за отпадъчни води – с. Джерман. 

В отбелязването на Световния ден на водата съвместно с „Кюстендилска вода” ЕООД ще се включат и учениците от 2 а клас на НУ „Св. Климент Охридски”-гр. Кюстендил, с ръководител Десислава Кирилова. Децата ще участват в игри, посветени на опазване на водните ресурси. От своя страна, в рамките на изпълнявания от тях проект „Приятели с природата” на Министерство на образованието. Учениците са подготвили макети на водни басейни, изработени от хартия, вода, тесто и торбички. Във връзка с Международния ден на водата – 22 март, второкласниците ще проведат акция за опазване на водата, като поставят табели за нейното пестене до спирателните кранове на чешмите.