На 1 март 2024 г. в читалище „Братство 1869“ ще бъде отбелязан Деня на самодееца и на любителското художествено творчество. Това е празник на българския талант, на българския дух, празник за всички, които озаряват живота ни, отдават време и сили за запазването на българската традиция и култура. Самодейното изкуство е най-верния мост между поколенията и хората от различни професии, обединени от любов към творчеството и красотата, към българския фолклор и изкуство.

Културната програма ще започне в 17:00 ч., когато ще бъде открита Изложба на икони – дърворезба на Димитър Димитров от гр. Кюстендил, работил дълги години като служител на Министерството на финансите - Агенция „Митници”, а с дърворезба започва да се занимава преди 20 години. Изложбата включва над четиридесет икони с образите на различни светци.

От 18:00 ч. ще стартира Празничен концерт, в който участие ще вземат Фолк-Арт Формация, Танцова формация „Нова Генерация“, Вокално-инструментална група „Елеганс“, Музикална компания „Пей сърце“, възпитаници на класовете по пиано и акордеон и др.

Събитията се посвещават и на Националния празник на България – 3 март. Тази дата за нас – българите, е символ на успеха на националните борби, символ на мечтите, символ на новото национално самочувствие и достойнство. Тя е едно ново начало за нашия народ!  На тази дата се прекланяме пред геройския подвиг на борците за свобода, които с върховна саможертва и любов към отечеството, с храбър и непреклонен български дух, извоюваха свободата на България!