Наказание „Лишаване от свобода“ за срок от 8 години присъди Окръжен съд – Кюстендил, като призна подсъдимия Любен Д. за виновен в грабеж, при условията на опасен рецидив. Подсъдимият призна всички факти и обстоятелства от обвинителния акт, внесен от Окръжна прокуратура, като се съгласи да не се събират доказателства за тях. Делото се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие, като първоначално наложеното от Окръжен съд наказание „лишаване от свобода“ за срок от 12 г., се редуцира с 1/3 до 8 години лишаване от свобода, което следва да се търпи при първоначален „строг“ режим.

 Съдът, под председателството на съдия Йоланда Цекова в състав с двама съдебни заседатели признава подсъдимия Любен Д. / на 42 години, осъждан / за виновен в това, че на 22.12.2022 г., около 00.05 часа, в гр.Дупница, ул.“Св.Георги“, в близост до филиала на центъра за Спешна медицинска помощ при МБАЛ „Св.Иван Рилски“, е отнел чужди движими вещи - мобилен телефон, с обща стойност на отнетото 231.64 лева от владението на собственика / момиче на 17 г. / с намерение противозаконно да ги присвои, като за това е употребил сила (пострадалата била стискана за шията и блъскана на земята, след което й били нанесени и удари с юмруци в лицето) и деянието представлява опасен рецидив. 

Съдът приспада времето, през което подсъдимият Любен Д. е бил задържан за 24 часа и с мярка за неотклонение „задържане под стража“, считано от 29.12.2022 г. до влизане в сила на присъдата. 

Присъдата може да се обжалва или протестира пред Софийския апелативен съд, с въззивна жалба или въззивен протест, в 15-дневен срок, считано от днес.