Областна администрация – Кюстендил получи днес, по утвърден график, изборните материали за предсрочния вот за НС на 2 април. „Определеният тираж на хартиените бюлетини от Централната избирателна комисия е 129 000 бр., както получаваме и бюлетини за електронно гласуване. Всички те ще се съхраняват в определено със заповед на областния управител помещение, отговарящо на изискванията, съобразно законодателството. Осигурили сме денонощна охрана, постоянно видеонаблюдение, метална решетка – всички изисквания са спазени“, коментира зам. областният управител Валентина Караганова. 

Броят на избирателите в област Кюстендил по предварителните избирателни списъци в областта е 127 968. „Наблюдава се намаление в броя на избирателите с около 700 души в сравнение с предходния вот, който беше на 2 октомври“, посочи зам. областният управител. Караганова обясни още, че по информация, предоставена от секретарите на общини на територията на област Кюстендил, 2 187 лица са подали заявление за гласуване по настоящ адрес. Техният брой за предходния вот е бил 2 110. 

На територията на областта към настоящия момент има 286 секции, като в 266 от тях ще има видеонаблюдение. „В 170 секции избирателите ще имат възможност да гласуват както с хартиена бюлетина, така и с електронно устройство – в зависимост от желанието им. В 110 секции ще се гласува само с хартиена бюлетини. Ще бъдат разкрити 6 подвижни секционни комисии в общините: Кюстендил, Дупница, Бобов дол, Сапарева баня, Рила и за първи път и в община Невестино“, уточни Валентина Караганова. 

Зам. областният управител увери, че ОА държи постоянен контакт с РИК, с Информационно обслужване и с ръководителите на всички ведомства, които са отговорни за организиране на изборния процес. „Поставили сме си за цел да създадем подходящи, нормални и спокойни условия, при които всеки един от избирателите да може да упражни правото си на вот“, увери още Караганова.