Над 100 протестиращи се събраха за втори път пред сградата на Община Кюстендил с искането данъците им да не бъдат увеличавани. По време на протеста се провеждаше сесия Общински съвет Кюстендил. Въпреки неголемият брой протестиращи, на място имаше засилено полицейско присъствие, както и поставени метални заграждения и ленти в градинката при сградата на Общината.

"Защо такса смет за селата е 9 промила, колко пъти ще ни обслужват. При нас идват да изхвърлят боклука два пъти в месеца. Да не говорим, че това, което се поставя около контейнера никой не го изхвърля и стават сметища". попита Радка Чорбаджийска, бивш кмет на Лозно.

"Защо драстично се увеличиха данъците в най-бедната община в България“. попита друг протестиращ.

Сред недоволните бе и Крум Григоров, който гневно извика представители на Общината да слязат пред протестиращите и да обяснят кое налага да се увеличат данъците. Той засегна и темата с тегленето на облигационния заем. Григоров пожела представители на местния Общински съвет да направят отчет за това как са гласували при увеличението на налозите.

Последва и среща, такава каквато пожелаха недоволните. Тя се състоя в кабинета на председателя на ОбС – Кюстендил, Иван Андонов. На нея присъстваха 5-ма протестиращи, които представиха исканията си пред Общината.

"Защо вдигането на такса смет в селата и в града е различна, спазихте ли закона?“ попита Крум Григоров.

„Има ли причинно-следствена връзка между потвърдената от ВАС глоба на Община Кюстендил от 8 млн. лв. за незаконното сметище, имитирането на втория облигационен заем за покриването на тази глоба и след това увеличението на данъците. Точно от там идва разковничето“, попита Любомир Иванов.

"Смятате ли, че при тази инфлация е нормално да се повиши толкова пъти данъка. Има толкова много социално слаби, които нямат пари да си платят сметките“ попита протестираща.

Председателят на ОбС – Кюстендил, след като изслуша и се запозна с исканията на протестиращите, обяви че ще получат отговор след становище от юристите, а от своя страна Общината ще вземе решение по зададените писмени искания.

След обявеното решение протестиращите бяха категорични, че това няма да е последния протест. Следващият протест е планиран за 24 февруари, когато отново ще заседава Общински съвет Кюстендил. Протестиращите заявиха, че най-вероятно тогава ще протестират и пред Прокуратурата в Кюстендил, която по думите им бездейства и не се самосезира.